Η δίαιτα Feingold είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αρχικά αναπτύχθηκε τη
δεκαετία του 1970 από τον Dr. Benjamin Feingold, έναν Αμερικανό αλλεργιολόγο και
παιδίατρο. Αυτή η δίαιτα σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα παιδιά με προβλήματα
συμπεριφοράς, όπως η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και
Υπερκινητικότητας), μειώνοντας ή εξαλείφοντας συγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων
που θεωρούνται ότι μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά.
Βασικές αρχές της δίαιτας Feingold:
- Αποκλεισμός τεχνητών χρωμάτων: Αυτή η δίαιτα αποφεύγει όλα τα τεχνητά
χρώματα, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να προκαλούν ή να επιδεινώνουν τη
συμπεριφορά των παιδιών με ΔΕΠΥ. - Αποκλεισμός τεχνητών αρωμάτων και συντηρητικών: Επίσης,
αποκλείονται τεχνητά αρώματα και συντηρητικά όπως BHA, BHT και TBHQ,
τα οποία θεωρείται ότι μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη συμπεριφορά
και την υγεία. - Αποκλεισμός σαλικυλικών: Ο Dr. Feingold θεώρησε ότι κάποια φυσικά
χημικά που ονομάζονται σαλικυλικά, τα οποία βρίσκονται σε ορισμένα
φρούτα και λαχανικά, καθώς και σε φάρμακα όπως η ασπιρίνη, μπορεί να
προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένα άτομα και πρέπει να αποφεύγονται. - Αποκλεισμός συγκεκριμένων τεχνητών γλυκαντικών: Επίσης, προτείνεται
η αποφυγή τεχνητών γλυκαντικών, όπως το ασπαρτάμη.
Η δίαιτα Feingold έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές οικογένειες ως εναλλακτική
προσέγγιση στη διαχείριση της ΔΕΠΥ και άλλων συμπεριφορικών διαταραχών, αν
και η επιστημονική κοινότητα παραμένει διχασμένη όσον αφορά την
αποτελεσματικότητά της. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει βελτιώσεις στη
συμπεριφορά των παιδιών που ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα, ενώ άλλες δεν έχουν
βρει σημαντική σύνδεση μεταξύ των τροφικών πρόσθετων και της συμπεριφοράς.